Exkurze do přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně

Od té doby, co jsem poprvé viděl letecké snímky vodní elektrárny Dlouhé stráně, bylo mi jasné, že tam se chci někdy podívat. A své přání jsem si 9. srpna 2006 splnil. V rámci týdenní dovolené v Koutech nad Desnou jsem se s přítelkyní dva dny předem objednali na exkurzi a pak jsem dva dny netrpělivě čekal, kdy nadejde ten správný den :-).

O této elektrárně vyšel článek na Technetu, nemá proto tedy smysl sem na tuto stránku psát znovu technické podrobnosti. Stejně tak jako vysvětlení, proč přečerpávací, jak to funguje, jaký to má smysl apod. Vše si můžete přečíst ZDE. Článek na Technetu ukazuje i fotky z míst, kam se při běžné exkurzi pro veřejnost nedostanete. Případně jednoduché schema a základní technické parametry si můžete prohlédnout na tomto obrázku. V tomto článku se budu zabývat jen tedy dojmy ze samotné exkurze.

V lokalitě, do které se díky exkurzi dostanete, jsou vlastně 3 elektrárny. Ta hlavní, přečerpávací, dále malá vodní vyrábějící elektřinu jen pro potřeby elektrárny (viz odkaz výše na schema). A tou třetí je větrná elektrárna Mravenečník, která skoro sousedí s horní nádrží přečerpávací elektrárny.

Letecký pohled na přečerpávací elektrárnu.




1. Seznámení a technické prostory

Video k tématu – uvidíte v něm vstup do objektu pod hrází dolní nádrže, záběr na schema v projekční místnosti, vstup do tunelu do podzemních prostor, rozběhové pony motory a jeřáb. Všechna videa jsou komentována zpravidla mojí přítelkyní, takže případné faktické nesprávnosti jí odpusťte.

Kousek za obcí Kouty nad Desnou zahnete vpravo do zákazu vjezdu všech motorových vozidel. Jako zvláštní povolení Vám slouží vstupenka na exkurzi zakoupená v informačním středisku u čerpací stanice v Loučné nad Desnou. Vstupné pro dospělé stojí 50 Kč. Po několika kilometrech přijedete ke správní budově pod hráz dolní nádrže.




Hezky si zaparkujete a vyzvedne si Vás průvodkyně, která Vám vysvětlí, co se vlastně bude dít. Zavede vás do správní budovy do projekční místnosti, kde vám pustí reklamní agitku ČEZu, dokument o elektrárně a vysvětlí základní technická fakta o díle.




Rozvodna, rozhraní elektrárny.




Po skončení promítání pokračuje exkurze v podzemních prostorách elektrárny v hrázi, kam nás zavedli do místnosti, kde jsou vidět horní části soustrojí vysokého přes 20 metrů. Konkrétně uvidíte rozběhové pony motory, které slouží pro rozběhnutí čerpací fáze činnosti elektrárny. Tunel, kterým půjdete, je lemován logy společností, které na díle spolupracovaly. V podlaze jsou zality asfaltem koleje, které sloužily při stavbě pro dopravu součástek.







Pony motory.




Jeřáby ve stropě, na odkládání rozebraného soustrojí slouží zpevněné plochy na podlaze patra (viditelné ve výše vloženém videu).







2. Cesta vzhůru..

Video k tématu – ve videu uvidíte (při jízdě v autě) vchod do podzemní spojovací štoly mezi horní a dolní částí elektrárny. Slouží mimo jiné pro možnost dopravit se na horní nádrž v zimě (jsou v ní výtahy/minilanovky), kdy je silnice i zcela neprůjezdná. A také uvidíte rozhled při cestě vzhůru.. :-)

Po skončení prohlídky vnitřních prostor elektrárny dostanete pokyn vyjet několik kilometrů k horní nádrži (nesmí však být špatné počasí, jinak se nahoru nejede!!), kde vám průvodkyně zvedne závoru. Cestou nahoru není šance nikde zastavit, kolona musí být nahoře co nejdříve.




3. Horní nádrž

Video k tématu – uvidíte záběry horní nádrže, rozhled z kopce. Vzadu za nádrží i hromadu materiálu, který zbyl při výstavbě horní nádrže.



Jakmile dojedete několik kilometrů serpentín (bacha škodovkáři, abyste v horku nevařili..), průvodkyně Vám zvedne závoru a zaparkujete na malinkém parkovišťátku.




Posledních pár schůdku, troška napětí..




A je to tady. To, na co jsem se roky těšil, mám před sebou – horní nádrž elektrárny..
















Výhled od horní nádrže.




Kopec v pozadí je tvořen zbytky vytěženého materiálu při stavbě horní nádrže.









Serpentíny, po kterých jsme přijeli nahoru..




Horní nádrž a Praděd..







4. Cesta zpět.

Video k tématu – větrná elektrárna Mravenečník, dolní nádrž přečerpávací elektrárny

Po uplynutí přesně vyměřeného času (25 minut) jsme museli zase horní nádrž opustit. Při cestě dolu po projetí horní závory už máte volnější režim a můžete si zastavit, fotit.. Zastavili jsme si na jedné vyhlídce, kde bylo dobře vidět na větrnou elektrárnu Mravenečník. V jejím objektu se též nacházela i solární elektrárna, ale ta byla kvůli krádežím přemístěna do Dukovan. Větrná elektrárna Mravenečník má výkon 220, 315 a 630 kW.







Poté jsme se vrátili zpět k dolní nádrži..




Zrovna se vypouštěla horní nádrž, proto ty pohyby vody..




Hráz..




Rozvodna, nyní focena z opačného směru..




Věž u dolní nádrže..




Rozcestník u dolní nádrže




5. Tím exkurze končí...., nyní již jen pohled odjinud..



Horní nádrž z Praděda..









Foceno fotoaparátem Canon PS A70, natáčeno kamerou Mini DV kamerou Panasonic.



Odkazy:

Spoustu dalších fotografií z PVE Dlouhé stráně naleznete třeba na http://www.petrmerin1.ic.cz/fotky/jeseniky (nejsou mé!)

Dlouhé Stráně: div Česka, nebo pohrobek socialismu? - http://cestovani.idnes.cz/dlouhe-strane-div-ceska-nebo-pohrobek-socialismu-f65-/igcechy.asp?c=A050921_142331_igcechy_tom

Stránky ČEZu o elektrárně - http://www.cez.cz/presentation/cze/instance_view.jsp?instance_id=75904